Inspiráció // It's your body, It's your choice!

by - 3/12/2017Már egy jó ideje érlelődik bennem az elhatározás egy ilyen témájú blogbejegyzéshez, hiszen kíváncsi vagyok már mások reakciójára is a témában. Lányok, ha hasonló cipőben jártok velem, kérlek kommenteljetek. Puszta kíváncsiságból kérlek titeket, hiszen nem tudom pontosan velem van-e a baj, vagy mások is egyetértenek a véleményemmel.
Leszögezném, hogy megbántani nem szeretnék és szándékomban sem áll senkit. Véleménykifejtésről van szó.

Régóta olvasható, hogy a divatvilág csupán cérnavékony modell lányokat foglalkoztat. Többen felszólaltak a plus-size lányok mellett, kampányokat indítottak, hogy az "abnormális"-nak titulált lányokon kívül "egészséges" testalkatú modellek is lépjenek a kifutóra.

Nem vagyok benne a modell szakmában, sajnos vagy nem sajnos, azonban én most - meglepő módon - a csont sovány lányok mellett fogok érvelni. Valakinek ezt is meg kell tennie.
Jómagam habár még fiatal éveimben vagyok, mindig is jócskán az átlag alattinak mondható testsúllyal rendelkeztem. Igen, kilátszanak a bordáim és a medence csontom is, nem büszkélkedhetem vastag lábakkal vagy erős karokkal. Ezt teszik az iskolában a "kórosan sovány" kategóriába.
Sok embert bántanak a súlya miatt, általában olyanok szájából hallani ezt akiket a pluszkilók miatt pécéztek ki az iskolában. Most ezeknek a lányoknak/nőknek üzenném, vékonyként is céltábla vagy.

Megesik, hogy a felháborodott plus-size aktivisták sokszor ugyanazt a hibát követik el mint ami ellen küzdenek. Anorexiával, bulímiával és több kellemetlen soványságra utaló jelzővel bélyegzik meg azokat a modelleket akik csontos alkattal rendelkeznek. Erre mondom én mindig, hogy ugyanazt csinálják ami ellen küzdenek. Konkrétan lecsúnyázzák ezeket a lányokat.
Nyilván köztük is vannak olyanok akik az egészséges határokon túlmennek, megküzdenek azért az életért amit ez a munka és világ adhat, feldarabolják önmagukat kívül-belül. Ez egészségtelen. De az, hogy te hogyan érzed jól magadat a bőrödben, milyen testi adottságokkal rendelkezel, csontsűrűség és csontozat, arcvonalak, markáns kiálló bordák ez mind-mind csupán genetika. Megeshet, hogy egészségesen van olyan alakod ami kifutóra termett.
Félreértés ne essék, szerintem sem oké, hogy csak úgymond egy kategóriából láthatunk nőket a divat show-kon. Azonban ez nem ok arra, hogy ezeket a nőket lealacsonyíthassuk vagy esetleg megbélyegezzük olyan jelzőkkel amik igenis sértők lehetnek egy sovány lány szempontjából. Kaptam már meg az anorexiásat felnőtt embertől is, pedig kicsit szélesebb látókörrel már észlelhette volna, hogy az anorexia és az egyéb kóros fogyással járó betegségek legtöbbször pszichológiai és mentális betegségek. Súlyosak, nem illik velük csak úgy dobálózni.

Kikérem magamnak, sovány vagyok. Az is leszek valószínűleg és nem, nem tehetek róla. Nem kell rá irigynek lenni, hiszen ennek pont most mutattam meg a sötét oldalát.

A kulcs az egész témában pusztán annyi, hogy abba kellene hagyni ezt a mutogatást és elfogadni saját magunkat. Nem szeretem az olyan elméleteket, miszerint a kifutón sétáló lányok helytelen testképet és egyéb - egyébként saját fejben eldőlő - problémákat okoznak a kislányoknak. Vagy, hogy a Barbie babák beteg játékok mert teljesen abnormálisan néznek ki.

Minden fejben dől el, szerintem pedig ha valaki elfogadja a testét az utána már nem foglalkozik azzal, hogy mit mondanak rá mások, hogy hogyan néz ki a másik, illetve sokkal de sokkal racionálisabb életfelfogást kaphat. A szépségideál pedig még mindig egy abszolút relatív és személyfüggő dolog. 
Amennyiben pedig nem szereted a tested jelenlegi állapotát, tartsd a szemed előtt, hogy ezért csupán tenni kell. Ne másért, magadért. Hiszen tudod: 

It's your body, it's your choice! - A te tested, a te döntésed! 
Köszönöm ha elolvastátok, várom a véleményeteket a témáról. 

Laura


You May Also Like

0 megjegyzés