Személyes // 10 Dolog amit a blogolás tanított nekem

by - 5/28/2017Egy egész érdekes, kicsit elmélkedős bejegyzést szeretnék megosztani ma veletek. Hihetetlen elmondani, hogy 2014 óta vagyok az online blogvilágban, egykor még párosan, 2016-tól pedig egy személyben igazgatom a kis blogocskámat. 
Rengeteg mindent megtanultam ezalatt a két-három év alatt, legyen szó weboldal programozásról vagy social médiáról. 
Fontosnak tartom megosztani ezeket a tapasztalatokat, hiszen ezzel sarkalhatok embereket az önmegvalósítás felé. Lehet, hogy egyszer majd kezdő bloggerként egy nehéz nap után egy fiatalabb, írópalánta visszaemlékszik erre a posztra. Leszögezném, nem vagyok még öreg róka a témában, a magam (passzív három) és 1 évével egyáltalán nem számítok még a tapasztaltabb bloggerek közé. 
 Na de térjünk is rá a tanulságokra. 

1. Sosem szabad foglalkozni a konkurenciával

Nyilván egészséges, ha felmérjük a terepet, megnézzük ugyan a trillió bloggerina közül ki milyen bejegyzést publikált éppen, ki mit vett, mit kapott. Esetleg jobb esetben még jó kapcsolatot is ápolhatunk a többi blogger lánykával, azonban nem egészséges irigykedni, a másik feliratkozó számát vagy kommentjeit nézni. Nagyon összetett dolog ez az egész blogszféra, de mindenképpen a egyediséget díjazzák. 

2. A számok igenis mondanak valamit! 

Rengeteg helyen lehet olvasni, hogy a bloggerkedésben nem a számok a mérvadóak. Ez egy egészséges határig megvan, azonban én személy szerint szeretem tudni, hogy hányan klikkeltek a napi pötyögéseimre, hányan olvastak a hónapban, honnan olvastak és mondjuk milyen véleménnyel voltak. Statisztikai adatok vezetéséhez elengedhetetlen és szerintem ha helyén kezeljük akkor a számok is jótékony motivációt fognak nyújtani.

3. Meglátszik ha másolsz.

Elvből, gerincből, emberségből elítélem más szellemi termékének az ellopását. Szerintem igenis történnek véletlenek, azonban konkrét szövegrészleteket kimásolni... Vagy komplett képeket újraalkotni már nem bloggerség. 

4. Megtanultam kamera előtt mozogni

Mikor még az előző blogban tevékenykedtem jócskán a kamera mögött foglaltam helyet. Sosem sikerült normálisan kinéznem a képeken ezért nem erőltettem és inkább pihentettem a témát. Ma már biztosabb lábakon állok a kamera előtt is, és büszkén kijelentem: már nem feszengek! 

5. Megtervezni az időmet

Az elmúlt pár hónapban valami csoda folytán nagyon bepörgött a blog. Ennek szinte csak pozitívuma van, azonban az egyetlen negatív dolog amit feltudok sorolni az az időhiány. Rengeteg tervezésre van szükségem, ehhez elindítottam egy Bullet Journalt és képzeljétek, már egész jól megy!

6. Kitartani

Klisé-klisé igen, tudom. Azonban el kell mondanom, hogy rengetegszer abba akartam hagyni, de mindig győzött a józan ész. A nehézségeken is át lehet lendülni, pláne ha egy szuper csapat állhat mellettem.

7. Másokkal dolgozni

Eddig is jó csapatjátékosnak tartottam magam, szeretem az embereket, a csoportos munkát, azonban a Couture rádöbbentett arra, hogy mint író, egyedül én tudok csak működni, a többi munkát mint például a fotózás pedig meghagyom azoknak az embereknek akik töretlenül segítenek nekem.

8. Programozás, képszerkesztés

Na igen, elengedhetetlen kellék pár képszerkesztő alkalmazás, egy pici social marketing és egy leheletnyi informatika. Bújom a marketinget, próbálom minél tudatosabban felépíteni a blogot valamint az Instagram és Facebook oldalamat is. A programozási részére pedig igen büszke vagyok, hiszen ezelőtt sosem csináltam ilyet, még is úgy gondolom, hogy minden tőlem telhetőt befektettem a Couture kinézetébe.

9. Jobban viselem a kritikát

Számomra ez mindig egy érzékeny pont, hiszen nem vagyok egy hatalmas önelégült ember, de azért picit megérint ha a temérdek belefektetett munka után egy kicsit negatívabb kommentet, véleményt kapok. Természetesen ezt is meg kell tanulni helyén kezelni, hiszen előny kovácsolható belőle ha nem vesszük nagyon a szívünkre. Ahány ember, annyi vélemény.

10. Az Internet egy csodálatos dolog, bloggernek lenni pedig fantasztikus!

Talán ezt nem is kell magyarázni, az érti meg a legjobban aki szintén benne van ebben a világban. Imádom olvasgatni mások bejegyzését, a kommenteket, emaileket amiket olvasók küldenek. Hatalmas öröm ha együttműködésre hívnak és a rengeteg blogger csoport támogató légköre is hihetetlen. Mindenkit buzdítok, ne féljen elindulni, szuper dolgok sülhetnek ki belőle.

Ez az eszméletlenül furcsa kép talán mégsem olyan vészes, ekkora mosolyokkal szeretnék dolgozni a blogon a jövőben is!


LauraYou May Also Like

0 megjegyzés

[